Primăria Oradea a făcut vineri recepția finală a lucrărilor de amenajare a Pieței Independenței.
„Vă invit să o descoperiți”
Primarul Florin Birta a prezentat, pe Facebook și Instagram, primele imagini cu peretele de apă de pe clădirea din sticlă care domină zona centrală a piațetei. Imaginile, filmate cu ajutorul dronei, sunt spectaculoase.
„Am pus în funcțiune fântâna arteziană cu efect de cascadă din Piața Independenței – un element modern care aduce un plus de eleganță promenadei de pe malul Crișului. Vă invit să o descoperiți, mai ales seara, când jocul apei și luminilor transformă locul într-un colț spectaculos al Oradiei”, a anunțat primarul de Oradea (vezi jos).
Arteziana va funcționa non-stop. „Odată pornită fântâna tip perdea de apă, care se scurge de-a lungul zidului clădirii, va funcționa până la răcirea vremii”, a declarat pentru BIHOREANUL, șeful Direcției Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, care a gestionat lucrările.
În perioada următoare, clădirea cu pereți de sticlă va fi pusă la dispoziția Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune (APTOR). „Clădirea va fi notată săptămâna viitoare la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, după care va fi atribuită APTOR, care va organiza aici diferite evenimente și expoziții temporare”, a spus Popa.
Cu finalizare (tot) amânată
După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările de amenajare a Pieței Independenței au demarat în octombrie 2022, cu termen de execuție de un an. Termenul de predare a fost amânat însă în mod repetat până la începutul acestui an.
Printre altele, constructorii au fost păsuiți pentru că, pe fondul crizei lanțurilor de aprovizionare, mai multe materiale folosite la realizarea pereților de sticlă ai clădirii centrale, care au fost importante din China, au ajuns în șantier cu întârziere.
„În plus, a trebuit să corelăm două lucrări, cele de amenajare a Pieței Independenței și cele de refacere a malului Crișului Repede, pentru că depindeau una de alta”, a explicat directorul Lucian Popa.
Lucrările de amenajare a pieței au fost atribuite firmei Construcții Bihor pentru suma de 18,5 milioane lei, plus TVA. Constructorul a avut, printre altele, de pavat piața cu porfir, de amenajat iluminatul public și zonele cu verdeață și de construit trei clădiri.
Clădirea principală, cu pereți din sticlă, va fi predată APTOR, în vreme ce imobilul de lângă aceasta ca adăposti un centru de informare turistică și un punct Digi. În latura dinspre malul râului a mai fost amenajată o clădire cu destinație de spațiu comercial. Aceasta urmează să fie închiriată prin licitație în perioada următoare unui operator privat.
Inițial, autoritățile locale au precizat că imobilul principal, cel cu pereți din sticlă, ar urma să fie folosit ca o galerie de artă mai ales de artiștii plastici locali, însă în repetate rânduri președinta UAP Oradea, Vioara Bara, a criticat proiectul clădirii, spunând că este o „seră din sticlă”, nepotrivită pentru expozițiile de artă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.