URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 21 MAI 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A venit momentul să arătăm ce popor suntem. Problema nu este că o luăm spre Vest sau spre Est, ci dacă idealul nostru sunt maneliștii, băieții din galerie, cei care se laudă pe TikTok cu mașinile bengoase, sau dacă apreciem băieții cuminți, olimpici, care și-au văzut de treaba lor și nu se sparg în figuri...
Zic şi eu
Adrian Cris
O singură dată a mai trăit generația din care fac parte ura care ne-a întunecat țara între 4 și 18 mai: în anii 90, ai mineriadelor, ai „democrației originale”. Părinții noștri au cunoscut-o în copilărie, când „democrația populară” adusă de tancurile sovietice lichida dușmanii poporului. Părinții lor au avut și ei propriul coșmar, în perioada interbelică.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de rezultatul alegerilor prezidențiale din România?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul publicării acestui text, deja se știe cine este noul Președinte al României. Indiferent de numele acestuia, atribuțiile sale constituționale sunt aceleași, astfel încât este necesar să le cunoaștem în raport cu situația concretă a țării.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Mai 2025, 08:55

Peretele de apă de pe clădirea de sticlă din Piața Independenței din Oradea a fost pus în funcțiune (FOTO/VIDEO)

Peretele de apă de pe clădirea de sticlă din Piața Independenței din Oradea a fost pus în funcțiune (FOTO/VIDEO) foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a făcut vineri recepția finală a lucrărilor de amenajare a Pieței Independenței.

„Vă invit să o descoperiți”

Primarul Florin Birta a prezentat, pe Facebook și Instagram, primele imagini cu peretele de apă de pe clădirea din sticlă care domină zona centrală a piațetei. Imaginile, filmate cu ajutorul dronei, sunt spectaculoase.

„Am pus în funcțiune fântâna arteziană cu efect de cascadă din Piața Independenței – un element modern care aduce un plus de eleganță promenadei de pe malul Crișului. Vă invit să o descoperiți, mai ales seara, când jocul apei și luminilor transformă locul într-un colț spectaculos al Oradiei”, a anunțat primarul de Oradea (vezi jos).

Arteziana va funcționa non-stop. „Odată pornită fântâna tip perdea de apă, care se scurge de-a lungul zidului clădirii, va funcționa până la răcirea vremii”, a declarat pentru BIHOREANUL, șeful Direcției Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, care a gestionat lucrările.

În perioada următoare, clădirea cu pereți de sticlă va fi pusă la dispoziția Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune (APTOR). „Clădirea va fi notată săptămâna viitoare la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, după care va fi atribuită APTOR, care va organiza aici diferite evenimente și expoziții temporare”, a spus Popa.

Cu finalizare (tot) amânată

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările de amenajare a Pieței Independenței au demarat în octombrie 2022, cu termen de execuție de un an. Termenul de predare a fost amânat însă în mod repetat până la începutul acestui an.

Printre altele, constructorii au fost păsuiți pentru că, pe fondul crizei lanțurilor de aprovizionare, mai multe materiale folosite la realizarea pereților de sticlă ai clădirii centrale, care au fost importante din China, au ajuns în șantier cu întârziere.

„În plus, a trebuit să corelăm două lucrări, cele de amenajare a Pieței Independenței și cele de refacere a malului Crișului Repede, pentru că depindeau una de alta”, a explicat directorul Lucian Popa.

Lucrările de amenajare a pieței au fost atribuite firmei Construcții Bihor pentru suma de 18,5 milioane lei, plus TVA. Constructorul a avut, printre altele, de pavat piața cu porfir, de amenajat iluminatul public și zonele cu verdeață și de construit trei clădiri.

Clădirea principală, cu pereți din sticlă, va fi predată APTOR, în vreme ce imobilul de lângă aceasta ca adăposti un centru de informare turistică și un punct Digi. În latura dinspre malul râului a mai fost amenajată o clădire cu destinație de spațiu comercial. Aceasta urmează să fie închiriată prin licitație în perioada următoare unui operator privat.

Inițial, autoritățile locale au precizat că imobilul principal, cel cu pereți din sticlă, ar urma să fie folosit ca o galerie de artă mai ales de artiștii plastici locali, însă în repetate rânduri președinta UAP Oradea, Vioara Bara, a criticat proiectul clădirii, spunând că este o „seră din sticlă”, nepotrivită pentru expozițiile de artă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5188 RON
  • 1 EUR = 5.0848 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON
OSZAR »