Profesoara Gabriela Olimpia Sabău de la Liceul Tehnic Horea din Marghita este unul dintre cei 13 dascăli laureați recent la Gala Merito, care recunoaște excelența în educație.
Profesoara din Bihor a fost premiată datorită proiectelor Eramus+ pe care le derulează în școală și care, în ultimii 8 ani, au adus liceului 3 milioane de euro. Mai important este că elevii care au participat la aceste schimburi de experiență și-au schimbat viziunea asupra învățării și asupra lumii pe care o pot clădi.
Într-un articol dedicat Gabrielei Sabău și publicat pe site-ul proiectului Merito – inițiat de antreprenori români reuniți în asociația Romanian Business Leaders – se arată că profesoara de marketing și comunicare le predă elevilor care n-au ales Liceul Horea, o școală cu specializări tehnice și profesionale, ci au fost repartizați acolo pentru că n-au avut medie suficient de mare încât să intre în licee teoretice. Totuși, datorită proiectelor Eramus+, prin care ajung să facă practică în străinătate, mulți dintre ei descoperă avantajele învățării unei meserii în adolescență. Până acum, peste 300 de elevi ai școlii au participat la mobilități în țări străine.
„99% n-au fost niciodată cu avionul. N-au fost mai departe de Oradea… Prin proiectele europene le-am dat șansa acestor copii care sunt la limita abandonului, care vor să renunțe la școală, să meargă în mobilități, și s-au întors cu dorința de a rămâne, cu dorința de a nu renunța la școală”, a declarat Sabău, potrivit sursei citate. În ultimul deceniu, Liceul Horea a ajuns la o rată de abandon de 2%, de la 24%, iar asta și datorită proiectelor Erasmus+, sunt convinși dascălii școlii.
Profesoara din Marghita a mărturisit și că, într-o școală tehnologică, dascălii trebuie să muncească mai mult. „Lupta într-un liceu tehnologic, Cenușăreasa învățământului, este triplă față de cea într-un colegiu. Avem de schimbat în primul rând mentalitatea părintelui, a agentului economic și apoi a copilului care spune despre sine că nu e bun, că n-a intrat la teoretic. Avem succes foarte mare acolo unde reușim să aducem și familia alături. Atunci când o verigă școală-familie-copil se leagă, poți face lucruri frumoase”, a spus profesoara.
Înregistrarea video a galei:
Laureații Galei Merito au fost aleși după criterii precum gradul de inovație al dascălului în clasă și în afara acesteia, măsura în care se dezvoltă continuu și contribuie în educarea și formarea altor cadre didactice și impactul pe care îl au în comunitate.
Pe scena evenimentului, Gabriela Sabău a recunoscut că nu și-a dorit să fie profesoară, dar că din 2007, de când are această profesie, nu mai vrea să facă altceva, și că a scris proiecte europene trei ani la rând, până să câștige o finanțare.
De asemenea, cu trofeul în mână, le-a mulțumit elevilor, colegilor de la școală și directorului Remus Sabău (foto jos), pe care l-a descris plastic ca fiind „șeful meu de la școală și subalternul de acasă”, profesoara fiind soția lui.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.