URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 MAI 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vreau să vă dau două vești, una bună și una rea. Încep cu aia bună: prin PNRR, Oradea a reușit să acceseze 44 de proiecte, în valoare de 318 milioane euro. Vestea proastă este că, deși programul se închide la 31 august 2026, 80% dintre proiecte sunt încă în stadiu de achiziții.
Zic şi eu
Adrian Cris
O singură dată a mai trăit generația din care fac parte ura care ne-a întunecat țara între 4 și 18 mai: în anii 90, ai mineriadelor, ai „democrației originale”. Părinții noștri au cunoscut-o în copilărie, când „democrația populară” adusă de tancurile sovietice lichida dușmanii poporului. Părinții lor au avut și ei propriul coșmar, în perioada interbelică.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de rezultatul alegerilor prezidențiale din România?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul publicării acestui text, deja se știe cine este noul Președinte al României. Indiferent de numele acestuia, atribuțiile sale constituționale sunt aceleași, astfel încât este necesar să le cunoaștem în raport cu situația concretă a țării.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Mai 2025, 16:13

O profesoară din Bihor, laureată la Gala Merito: Duce elevii liceului tehnic la care predă în experiențe europene, ca să le deschidă apetitul pentru învățare (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Profesoara Gabriela Olimpia Sabău de la Liceul Tehnic Horea din Marghita este unul dintre cei 13 dascăli laureați recent la Gala Merito, care recunoaște excelența în educație.

Profesoara din Bihor a fost premiată datorită proiectelor Eramus+ pe care le derulează în școală și care, în ultimii 8 ani, au adus liceului 3 milioane de euro. Mai important este că elevii care au participat la aceste schimburi de experiență și-au schimbat viziunea asupra învățării și asupra lumii pe care o pot clădi.

Într-un articol dedicat Gabrielei Sabău și publicat pe site-ul proiectului Merito – inițiat de antreprenori români reuniți în asociația Romanian Business Leaders – se arată că profesoara de marketing și comunicare le predă elevilor care n-au ales Liceul Horea, o școală cu specializări tehnice și profesionale, ci au fost repartizați acolo pentru că n-au avut medie suficient de mare încât să intre în licee teoretice. Totuși, datorită proiectelor Eramus+, prin care ajung să facă practică în străinătate, mulți dintre ei descoperă avantajele învățării unei meserii în adolescență. Până acum, peste 300 de elevi ai școlii au participat la mobilități în țări străine.

„99% n-au fost niciodată cu avionul. N-au fost mai departe de Oradea… Prin proiectele europene le-am dat șansa acestor copii care sunt la limita abandonului, care vor să renunțe la școală, să meargă în mobilități, și s-au întors cu dorința de a rămâne, cu dorința de a nu renunța la școală”, a declarat Sabău, potrivit sursei citate. În ultimul deceniu, Liceul Horea a ajuns la o rată de abandon de 2%, de la 24%, iar asta și datorită proiectelor Erasmus+, sunt convinși dascălii școlii.

Profesoara din Marghita a mărturisit și că, într-o școală tehnologică, dascălii trebuie să muncească mai mult. „Lupta într-un liceu tehnologic, Cenușăreasa învățământului, este triplă față de cea într-un colegiu. Avem de schimbat în primul rând mentalitatea părintelui, a agentului economic și apoi a copilului care spune despre sine că nu e bun, că n-a intrat la teoretic. Avem succes foarte mare acolo unde reușim să aducem și familia alături. Atunci când o verigă școală-familie-copil se leagă, poți face lucruri frumoase”, a spus profesoara.

Înregistrarea video a galei:

Laureații Galei Merito au fost aleși după criterii precum gradul de inovație al dascălului în clasă și în afara acesteia, măsura în care se dezvoltă continuu și contribuie în educarea și formarea altor cadre didactice și impactul pe care îl au în comunitate.

Pe scena evenimentului, Gabriela Sabău a recunoscut că nu și-a dorit să fie profesoară, dar că din 2007, de când are această profesie, nu mai vrea să facă altceva, și că a scris proiecte europene trei ani la rând, până să câștige o finanțare.

De asemenea, cu trofeul în mână, le-a mulțumit elevilor, colegilor de la școală și directorului Remus Sabău (foto jos), pe care l-a descris plastic ca fiind „șeful meu de la școală și subalternul de acasă”, profesoara fiind soția lui.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4781 RON
  • 1 EUR = 5.073 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON
OSZAR »