Sinteza Oradea a anunţat retragerea din proiectul de 50 milioane euro cofinanțat prin PNRR pentru construirea unei capacități de producție și reciclare a electroliților pentru baterii industriale, proiect pe care urma să-l dezvolte împreună cu compania americană Lockheed Martin.
Nu există „încă toate condiţiile necesare pentru lansarea sustenabilă a acestui proiect”, a anunțat compania orădeană, al cărei CEO, Remus Cotuț, a renunțat la funcție.
„Tehnologia este promițătoare”, momentul nu e propice
Potrivit site-ului de specialitate economedia.ro, care citează un raport publicat la Bursa de Valori București, decizia de renunțare la proiect a Sinteza Oradea vine „în urma unei analize de fezabilitate şi aliniere strategice cu Lockheed Martin”.
Compania orădeană, una cu experiență în industria chimică, a emis și un comunicat de presă, prin care informează acționarii că „în urma unei evaluări interne aprofundate şi a unei alinieri strategice cu partenerul nostru tehnologic, Lockheed Martin” a decis să nu mai implementeze proiectul pentru dezvoltarea capacității de producție, testare şi reciclare a electroliţilor utilizaţi pentru fabricarea de baterii industriale pentru stocarea energiei electrice”.
„Decizia reflectă concluziile unei analize amănunţite de fezabilitate şi ale unei evaluări comerciale efectuate de Sinteza SA, care au avut în vedere o varietate de factori relevanţi. Tehnologia Redox Flow este promiţătoare şi strategic valoroasă pe termen lung pentru sectorul energetic, însă momentul actual nu oferă încă toate condiţiile necesare pentru lansarea sustenabilă a acestui proiect”, precizează comunicatul dat publicității luni.
Nu exclude „colaborări viitoare”
Conform companiei orădene, analiza a ţinut cont, printre altele, de dinamica generală a pieţei pentru soluţii de stocare de durată mare, precum şi de caracteristicile actuale ale cererii, „fără a pune sub semnul întrebării potenţialul colaborărilor viitoare în această direcţie”.
De asemenea, Sinteza Oradea subliniază că înainte de adoptarea deciziei „au fost explorate opţiuni de ajustare a modelului de afaceri iniţial, care ar fi presupus o redefinire semnificativă a rolului şi responsabilităţilor” companiei, dar „aceste variante ar fi implicat o extindere considerabilă a ariei de implementare, precum şi o creştere substanţială a angajamentului investiţional şi a nivelului de risc”, ceea ce în actualul context al pieței nu putea fi susținut „pe baze strategice solide”.
În aceste condiții, Sinteza a anunțat că va începe procedurile privind încetarea proiectului, cu toate că acesta a beneficiat de „sprijin nerambursabil aprobat de Ministerul Energiei”. Este vorba despre o cofinanțare de 25 milioane euro aprobată la finele anului trecut, reprezentând jumătate din costurile investiției.
Fără CEO
În aceeași zi de la începutul săptămânii, Remus Cotuţ şi-a anunţat demisia din funcţia de director general al Sinteza Oradea, poziţie care urma să fie preluată de unul dintre acționarii companiei, Radu Pascu, pentru un mandat de trei ani.
„Această demisie survine în contextul deciziei de a opri implementarea proiectului de investiţii finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Având în vedere că mandatul domnului Cotuţ a fost strâns legat de execuţia acestui proiect strategic, încetarea acestuia marchează în mod natural şi finalul colaborării manageriale agreate de comun acord la momentul preluării funcţiei”, arată comunicatul companiei orădene.
Contactat de BIHOREANUL, Remus Cotuț a spus că nu poate oferi detalii, având în vedere că „și eu, și Sinteza Oradea am semnat un contract de confidențialitate cu Lockheed Martin”.
Fabrica de electroliți pe care cele două companii urmau s-o dezvolte la Oradea ar fi avut o capacitate de producție de 30.000 de tone/an și ar fi fost cea mai mare de acest tip din lume care ar fi produs electroliți negative pentru bateriile industrial GridStar® Flow.
Lockheed Martin, lider global în industria de apărare și tehnologie, este cunoscut ca furnizor al componentelor pentru rachetele Patriot și contractor principal pentru avioanele F-35.
Sinteza Oradea, deținută majoritar de Fondul de Investiţii Alternative cu Capital Privat BT Invest 1 (33,89%), Radu Pascu (31,16%) şi Societatea de Investiţii Alternative cu Capital Privat ROCA Investments (18%), este una cu tradiție în industria chimică românească, acțiunile sale fiind tranzacționate, potrivit economedia.ro, cu 71% în creștere în acest an și cu 737% în ultimele 12 luni, la o evaluare bursieră de 144 mil. lei.
UPDATE: Ministerul Energiei nu a efectuat plăți către Sinteza SA
Ministerul Energiei a transmis un comunicat de presă că Ministerul Energiei nu a efectuat plăți către Sinteza SA, astfel că nu se înregistrează un impact financiar negativ asupra fondurilor gestionate prin PNRR, scrie Hotnews.ro.
Ministerul Energiei susține că a inițiat un dialog cu beneficiarul finanțării, în vederea identificării celor mai potriviți pași de urmat pentru a asigura continuitatea obiectivelor asumate la nivel național în cadrul PNRR, măsura I4.1 – Sprijinirea investițiilor în întregul lanț valoric al bateriilor (producție și/sau asamblare și reciclare).
„Deși compania Sinteza SA a decis oprirea proiectului, Ministerul rămâne angajat în promovarea și susținerea apelului dedicat producției de baterii în România. Menționăm că, până la acest moment, Ministerul Energiei nu a efectuat plăți către Sinteza SA, astfel că nu se înregistrează un impact financiar negativ asupra fondurilor gestionate prin PNRR”, precizează Ministerul Energiei.
Acesta mai afirmă că va continua să identifice și să susțină proiectele viabile, astfel încât România să își reducă dependența de importuri și să contribuie activ la autonomia energetică a Uniunii Europene.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.