URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 23 MAI 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vreau să vă dau două vești, una bună și una rea. Încep cu aia bună: prin PNRR, Oradea a reușit să acceseze 44 de proiecte, în valoare de 318 milioane euro. Vestea proastă este că, deși programul se închide la 31 august 2026, 80% dintre proiecte sunt încă în stadiu de achiziții.
Zic şi eu
Adrian Cris
O singură dată a mai trăit generația din care fac parte ura care ne-a întunecat țara între 4 și 18 mai: în anii 90, ai mineriadelor, ai „democrației originale”. Părinții noștri au cunoscut-o în copilărie, când „democrația populară” adusă de tancurile sovietice lichida dușmanii poporului. Părinții lor au avut și ei propriul coșmar, în perioada interbelică.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de rezultatul alegerilor prezidențiale din România?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul publicării acestui text, deja se știe cine este noul Președinte al României. Indiferent de numele acestuia, atribuțiile sale constituționale sunt aceleași, astfel încât este necesar să le cunoaștem în raport cu situația concretă a țării.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Mai 2025, 10:06

Afacere abandonată: Sinteza Oradea și americanii de la Lockheed Martin nu mai fac fabrica de electroliţi pentru baterii. Directorul general demisionează

Afacere abandonată: Sinteza Oradea și americanii de la Lockheed Martin nu mai fac fabrica de electroliţi pentru baterii. Directorul general demisionează foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sinteza Oradea a anunţat retragerea din proiectul de 50 milioane euro cofinanțat prin PNRR pentru construirea unei capacități de producție și reciclare a electroliților pentru baterii industriale, proiect pe care urma să-l dezvolte împreună cu compania americană Lockheed Martin.

Nu există „încă toate condiţiile necesare pentru lansarea sustenabilă a acestui proiect”, a anunțat compania orădeană, al cărei CEO, Remus Cotuț, a renunțat la funcție.

„Tehnologia este promițătoare”, momentul nu e propice

Potrivit site-ului de specialitate economedia.ro, care citează un raport publicat la Bursa de Valori București, decizia de renunțare la proiect a Sinteza Oradea vine „în urma unei analize de fezabilitate şi aliniere strategice cu Lockheed Martin”.

Compania orădeană, una cu experiență în industria chimică, a emis și un comunicat de presă, prin care informează acționarii că „în urma unei evaluări interne aprofundate şi a unei alinieri strategice cu partenerul nostru tehnologic, Lockheed Martin” a decis să nu mai implementeze proiectul pentru dezvoltarea capacității de producție, testare şi reciclare a electroliţilor utilizaţi pentru fabricarea de baterii industriale pentru stocarea energiei electrice”.

„Decizia reflectă concluziile unei analize amănunţite de fezabilitate şi ale unei evaluări comerciale efectuate de Sinteza SA, care au avut în vedere o varietate de factori relevanţi. Tehnologia Redox Flow este promiţătoare şi strategic valoroasă pe termen lung pentru sectorul energetic, însă momentul actual nu oferă încă toate condiţiile necesare pentru lansarea sustenabilă a acestui proiect”, precizează comunicatul dat publicității luni.

Nu exclude „colaborări viitoare”

Conform companiei orădene, analiza a ţinut cont, printre altele, de dinamica generală a pieţei pentru soluţii de stocare de durată mare, precum şi de caracteristicile actuale ale cererii, „fără a pune sub semnul întrebării potenţialul colaborărilor viitoare în această direcţie”.

De asemenea, Sinteza Oradea subliniază că înainte de adoptarea deciziei „au fost explorate opţiuni de ajustare a modelului de afaceri iniţial, care ar fi presupus o redefinire semnificativă a rolului şi responsabilităţilor” companiei, dar „aceste variante ar fi implicat o extindere considerabilă a ariei de implementare, precum şi o creştere substanţială a angajamentului investiţional şi a nivelului de risc”, ceea ce în actualul context al pieței nu putea fi susținut „pe baze strategice solide”.

În aceste condiții, Sinteza a anunțat că va începe procedurile privind încetarea proiectului, cu toate că acesta a beneficiat de „sprijin nerambursabil aprobat de Ministerul Energiei”. Este vorba despre o cofinanțare de 25 milioane euro aprobată la finele anului trecut, reprezentând jumătate din costurile investiției.

Fără CEO

În aceeași zi de la începutul săptămânii, Remus Cotuţ şi-a anunţat demisia din funcţia de director general al Sinteza Oradea, poziţie care urma să fie preluată de unul dintre acționarii companiei, Radu Pascu, pentru un mandat de trei ani.

„Această demisie survine în contextul deciziei de a opri implementarea proiectului de investiţii finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Având în vedere că mandatul domnului Cotuţ a fost strâns legat de execuţia acestui proiect strategic, încetarea acestuia marchează în mod natural şi finalul colaborării manageriale agreate de comun acord la momentul preluării funcţiei”, arată comunicatul companiei orădene.

Contactat de BIHOREANUL, Remus Cotuț a spus că nu poate oferi detalii, având în vedere că „și eu, și Sinteza Oradea am semnat un contract de confidențialitate cu Lockheed Martin”.

Fabrica de electroliți pe care cele două companii urmau s-o dezvolte la Oradea ar fi avut o capacitate de producție de 30.000 de tone/an și ar fi fost cea mai mare de acest tip din lume care ar fi produs electroliți negative pentru bateriile industrial GridStar® Flow.

Lockheed Martin, lider global în industria de apărare și tehnologie, este cunoscut ca furnizor al componentelor pentru rachetele Patriot și contractor principal pentru avioanele F-35.

Sinteza Oradea, deținută majoritar de Fondul de Investiţii Alternative cu Capital Privat BT Invest 1 (33,89%), Radu Pascu (31,16%) şi Societatea de Investiţii Alternative cu Capital Privat ROCA Investments (18%), este una cu tradiție în industria chimică românească, acțiunile sale fiind tranzacționate, potrivit economedia.ro, cu 71% în creștere în acest an și cu 737% în ultimele 12 luni, la o evaluare bursieră de 144 mil. lei.

UPDATE: Ministerul Energiei nu a efectuat plăți către Sinteza SA

Ministerul Energiei a transmis un comunicat de presă că Ministerul Energiei nu a efectuat plăți către Sinteza SA, astfel că nu se înregistrează un impact financiar negativ asupra fondurilor gestionate prin PNRR, scrie Hotnews.ro.

Ministerul Energiei susține că a inițiat un dialog cu beneficiarul finanțării, în vederea identificării celor mai potriviți pași de urmat pentru a asigura continuitatea obiectivelor asumate la nivel național în cadrul PNRR, măsura I4.1 – Sprijinirea investițiilor în întregul lanț valoric al bateriilor (producție și/sau asamblare și reciclare).

„Deși compania Sinteza SA a decis oprirea proiectului, Ministerul rămâne angajat în promovarea și susținerea apelului dedicat producției de baterii în România. Menționăm că, până la acest moment, Ministerul Energiei nu a efectuat plăți către Sinteza SA, astfel că nu se înregistrează un impact financiar negativ asupra fondurilor gestionate prin PNRR”, precizează Ministerul Energiei.

Acesta mai afirmă că va continua să identifice și să susțină proiectele viabile, astfel încât România să își reducă dependența de importuri și să contribuie activ la autonomia energetică a Uniunii Europene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
kekiusmaximus
Stai mă liniștit, luăm Basarabia și Moldova înapoi de la Ruși, fără AUR, dar AURISTII și RUȘII de acolo vor fi deportați in SAHARA , nu în Dubai, SAHARA ember, sa vedem cu rezistă.
Postat 21 Mai 2025, 23:02 de Sandu2100
bad signs
varful de lance al complexului industrial militar american, sa investeasca aici, era un semn bun pe termen lung. aveau incredere ca nu vor fi conflicte in zona. dar acum se ridica un mare semn de intrebare asupra securitatii oradiei in viitor.
Postat 21 Mai 2025, 21:55 de kekiusmaximus
intre timp, america anunta ca isi face scut antiracheta precum evreii
zic doar sa nu fim noi in UE cei care ne laudam ca facem tancuri biodegradabile pe baterii si legam dopul de sticlele PET. Unde sunt dronele europene? UE isi face SpaceForce, noi punem scut de aparare in spatiu? Fusa conflict intre avioane indiene si pakistaneze (unde "idiotul" portocaliu a mediat incetarea focului un 2 zile) in urma cu o saptamana si 5 avioanele franceze din aviatia indiana au fost doborate de avioanele chinezesti din aviatia pakistaneza. Industria auto ne-o mananca chinezii, industrie IT aproape ca nici nu exista in UE, energia ne-o cumparam de la rusi si arabi (gaz si petrol). Bine ca Renew, ALDE si liberalii progresisti au pierdut locuri in parlamentul european, si PPE are un cuvant mai puternic in coalitie, sper ca in 7 ani avem o Europa mai competitiva, care creste economic, si mai sigura, care isi face partea in privinta securitatii si apararii.
Postat 21 Mai 2025, 17:59 de unu
presupuneri, nu as da vina pe Sinteza si CEO-ul roman
presupun ca e o realiniere a directiei companiei americane Lockheed Martin, care isi vinde produsele catre ministerul apararii american. Dar daca guvernul american nu e interesat de lupta cu CO2, ci de lupta cu chinezii, atunci vrea sa redirectioneze bugetul pentru a construi drone, nave, avioane si rachete, nu "baterii electrice" si "tancuri euro6 cu adBlue". Sper ca banii Uniunii europene ptr planul de aparare de asmeneasa sa nu mearga in norme de mediu ptr tancurile diesel, ci in explozibili si drone.
Postat 21 Mai 2025, 16:25 de unu
veneau
americanii sa faca pe vremea administratiei trecute , cu garantiile date de ...nu cu un pisnitar Trump care clar se va intelege cu Putina la impartit resurse si clar or so faca in ucraina dupa ..+ la ce or promis de la bardidul haur de pacalini si semioni ..cine mai risca bani ..asa ca pa , oricum a meritat indirecte gluma ..
Postat 21 Mai 2025, 13:40 de jinei
O mare țeapă, bine gândită
Deci acum jumătate de an era viabil și de succes proiectul, acum (după ce Radu Pascu a vândut actiuni la 8 lei cât crescusera artificial dar datorita potentialului dat de această colaborarea, actiuni care in noiembrie valorau 0.2) brusc nu mai este, nu ne mai trebuie nici banii din PNRR, nici americanii, nici nimic?
Postat 21 Mai 2025, 12:19 de NinaC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4749 RON
  • 1 EUR = 5.0564 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON
OSZAR »