URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 21 MAI 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vreau să vă dau două vești, una bună și una rea. Încep cu aia bună: prin PNRR, Oradea a reușit să acceseze 44 de proiecte, în valoare de 318 milioane euro. Vestea proastă este că, deși programul se închide la 31 august 2026, 80% dintre proiecte sunt încă în stadiu de achiziții.
Zic şi eu
Adrian Cris
O singură dată a mai trăit generația din care fac parte ura care ne-a întunecat țara între 4 și 18 mai: în anii 90, ai mineriadelor, ai „democrației originale”. Părinții noștri au cunoscut-o în copilărie, când „democrația populară” adusă de tancurile sovietice lichida dușmanii poporului. Părinții lor au avut și ei propriul coșmar, în perioada interbelică.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de rezultatul alegerilor prezidențiale din România?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul publicării acestui text, deja se știe cine este noul Președinte al României. Indiferent de numele acestuia, atribuțiile sale constituționale sunt aceleași, astfel încât este necesar să le cunoaștem în raport cu situația concretă a țării.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

La capătul puterilor: De ce și-a luat viața Georgeta Ciungan, o judecătoare respectată a Tribunalului Bihor?

La capătul puterilor: De ce și-a luat viața Georgeta Ciungan, o judecătoare respectată a Tribunalului Bihor? PENTRU INDEPENDENŢĂ. În 2019, Georgeta Ciungan (foto) s-a numărat printre magistrații care au protestat împotriva controversatei OUG 7, care modifica legile Justiției și permitea implicarea politicului în numirea conducerii Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Într-un interviu, judecătoarea sublinia că justiţiabilii au nevoie să vadă în faţa lor magistraţi despre care să ştie că sunt integri, incoruptibili şi competenţi: „Pe justiţiabil nu îl interesează că eu scriu la 12 noaptea, că mi-e rău, că mi-e teamă de conducere, de colegi, de CSM, de Inspecția Judiciară, de SIIJ sau de mine însămi”
La capătul puterilor: De ce și-a luat viața Georgeta Ciungan, o judecătoare respectată a Tribunalului Bihor? SE SIMȚEA VÂNATĂ. În urmă cu 5 ani, judecătoarea mărturisea BIHOREANULUI că simte că Inspecția Judiciară pur şi simplu a „vânat-o”. O inspectoare a audiat-o exact într-o zi când avea termen de judecată în procesul profesorilor universitari acuzaţi de corupţie. Audierea sa a început la ora 10, la 11 Ciungan a intrat în sala de judecată, iar după o jumătate de oră unul dintre avocaţi i-a cerut recuzarea... pe motiv că era cercetată disciplinar, pentru ca, ulterior, la ieşirea din sala de judecată şi la reluarea audierii sale, inspectoarea IJ s-o întrebe dacă a fost recuzată!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lumea judiciară bihoreană a fost zguduită de o tragedie: lunea trecută, Georgeta Ciungan, apreciată judecătoare penalistă și fostă șefă a Secției Penale din cadrul Tribunalului Bihor, a fost găsită fără suflare în locuința sa din Nojorid.

Cercetările pornite în caz au stabilit că magistratul de doar 51 de ani a ales să-și încheie socotelile cu viața. A lăsat în urmă şi o scrisoare-testament, în care mărturisea, între altele, că a fost sleită de volumul mare de dosare pe care le avea de judecat şi de problemele personale...

Scrisoarea de adio

Alarma s-a dat în dimineaţa zilei de 12 mai, când angajații Biroului Electoral Județean (BEJ) Bihor au încercat să ia legătura cu judecătoarea Georgeta Ciungan, pentru a confirma participarea acesteia la turul al doilea al alegerilor prezidențiale, unde urma să coordoneze Biroul Electoral din Salonta, aşa cum făcuse şi în primul tur.

Cum magistratul nu răspundea la telefon și nici nu ajunsese la Tribunalul Bihor, unde avea programată o şedinţă de judecată, angajaţii BEJ au alertat Poliţia. Judecătoarea a fost căutată acasă, în locuinţa pe care o deținea în Nojorid, unde a și fost găsită fără viaţă, spânzurată în baie, de clanţa uşii, după cum zic sursele BIHOREANULUI.

Anchetatorii au descoperit în locuință și o scrisoare de adio în care magistratul şi-a explicat gestul extrem. Ciungan a scris că nu învinovățește pe nimeni pentru situația în care a ajuns, însă, între altele, s-a plâns că era copleşită de volumul mare de muncă şi de presiunile profesiei. Prin aceeași scrisoare, a transmis că își lasă întreaga avere partenerului, un bărbat cu care îşi refăcuse viaţa după un divorţ dificil.

Corpul neînsuflețit a fost transportat la Serviciul Județean de Medicină Legală Bihor. Medicii legiști nu au descoperit urme de violență, dar au prelevat probe pentru analize toxicologice, trimise la Timișoara. Rezultatele încă nu au fost comunicate anchetatorilor.

Suferea de depresie

Georgeta Ciungan suferea de mai multă vreme de depresie, agravată mai ales de greutățile din viaţa personală. Colegii ştiau că a avut o căsnicie dificilă, marcată de episoade violente, căci soţul o agresa. Judecătoarea ajunsese în multe dăţi la serviciu cu vânătăi pe corp şi chiar pe faţă, urme imposibil de ascuns nici de fondul de ten, nici sub ochelarii de soare.

După un astfel de episod violent petrecut în 2022, când a fost nevoită să solicite şi un ordin de protecție împotriva soțului, a decis să divorţeze. Nu aveau copii. A locuit o perioadă cu chirie, după care s-a împrumutat cu peste 100.000 euro cu care şi-a cumpărat o casă în comuna Nojorid, unde s-a mutat singură.

Singurătatea i-a agravat însă depresia, pe care în ultimele luni nu a mai putut-o ţine sub control. În ianuarie anul acesta, judecătoarea a fost internată în spital după o intoxicaţie medicamentoasă gravă, medicii fiind convinşi că fusese vorba despre o tentativă de suicid. Atunci, însă, a negat vehement că ar fi încercat să-şi ia viaţa, insistând că fusese un accident.

SE SIMȚEA VÂNATĂ. În urmă cu 5 ani, judecătoarea mărturisea BIHOREANULUI că simte că Inspecția Judiciară pur şi simplu a „vânat-o”. O inspectoare a audiat-o exact într-o zi când avea termen de judecată în procesul profesorilor universitari acuzaţi de corupţie. Audierea sa a început la ora 10, la 11 Ciungan a intrat în sala de judecată, iar după o jumătate de oră unul dintre avocaţi i-a cerut recuzarea... pe motiv că era cercetată disciplinar, pentru ca, ulterior, la ieşirea din sala de judecată şi la reluarea audierii sale, inspectoarea IJ s-o întrebe dacă a fost recuzată!

Sport, afaceri, robă... 

Nu a ajutat-o nici faptul că, imediat după externare, s-a întors la serviciu. Îşi iubea profesia, pe care ales-o târziu, la 38 de ani. În copilăria şi adolescenţa petrecute la Galați a fost atletă de performanţă, dublă medaliată cu aur la Campionatul Mondial de Atletism din 1992, desfășurat la Seul, la probele de 400 metri garduri și ștafetă 4x400 metri plat. A fost distinsă cu Medalia Meritul Sportiv clasa I, „în semn de apreciere deosebită pentru întreaga activitate şi pentru performanţele sportive obţinute”, însă cariera sa sportivă s-a încheiat dramatic, în urma unei fracturi la tendonul ahilian, suferite în timp ce se pregătea pentru Jocurile Olimpice de la Sydney.

După retragerea din activitatea competițională, Georgeta Ciungan a cochetat o perioadă cu antreprenoriatul, iar în 2008, la 35 ani, s-a înscris la Facultatea de Drept a Universității George Barițiu din Brașov. A absolvit în 2012 și în acelaşi an a fost admisă, pe primul loc, la Institutul Național al Magistraturii. Şi-a început cariera de magistrat la Judecătoria Focşani, întâi ca judecător stagiar, iar din ianuarie 2016 ca judecător definitiv.

În noiembrie 2018 a promovat la Tribunalul Bihor, unde a activat în cadrul Secției Penale, deținând, în perioada aprilie 2022 - octombrie 2023, prin delegare, funcția de președinte al acestei secții. Prin prestația profesională și-a câştigat respectul colegilor și al profesioniștilor breslei.

Dosare dificile

Specializată în cauze penale, inclusiv de corupție, în ultima perioadă Georgeta Ciungan avea pe masă unele dintre cele mai dificile și mediatizate dosare ale Tribunalului Bihor. Multe i-au fost repartizate târziu, în pragul prescrierii faptelor, după ce judecătorii anteriori fie promovaseră, fie părăsiseră sistemul prin pensionare. Presiunea era uriașă, mai ales că, anul trecut, Secția Penală s-a confruntat cu o lipsă cronică de personal, obligând-o să gestioneze un volum de muncă aproape imposibil.

Printre cazurile dificile pe care le judeca se număra și cel în care DNA Oradea o acuză pe psihologa Camelia Dindelegan că, împreună cu soțul ei, preotul ortodox Marin Dindelegan, le-ar fi oferit cadouri rectorului Universităţii Oradea, Constantin Bungău, şi decăniţei de atunci a Facultăţii de Științe Socio-Umane, Floare Chipea, pentru a facilita promovarea acesteia în gradul de profesor universitar.

În acest dosar, în care urma să se pronunţe săptămâna trecută, pe 15 mai, Georgeta Ciungan a fost chiar cercetată disciplinar, în 2019, după ce a avut curajul să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu deciziile controversate, favorabile inculpaţilor, pronunțate de Curtea Constituţională, care declarase neconstituţionale interceptările realizate de SRI în dosarele penale. În decembrie 2021, CJUE i-a dat dreptate magistratei, stabilind că judecătorii români au dreptul să ignore deciziile CCR atunci când contravin legislației europene.

Procese, de la capăt

Moartea judecătoarei Georgeta Ciungan produce efecte imediate și în justiția bihoreană, deoarece toate procesele pe care le avea în lucru vor fi reluate de la zero.

Pe lângă dosarul rectorului Bungău, aflat deja de peste 9 ani pe rolul Tribunalului Bihor, mai sunt și alte cauze importante, cum ar fi cea a fostului primar din Beiuș, Adrian Domocoș, acuzat că a pompat ilegal 3,4 milioane lei din bugetul orașului într-un club privat de fotbal unde s-a instalat președinte, faptă care urmează să se prescrie la finalul acestui an.

De asemenea, va fi reluată judecata în cazul polițiștilor de frontieră din Borș, Matei Munteanu și Viorel Chiș, acuzați că au luat mită de la românii care se întorceau în țară în perioada pandemiei pentru a-i scuti de carantină. Și procesul fostului șef al Regionalei Vamale Cluj, Călin Vesa, cercetat pentru evaziune fiscală cu produse petroliere, va fi repus pe rol de la zero.

Aceeași soartă o are și dosarul fostului șef al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, Ovidiu Dăescu, judecat pentru fraudarea unor fonduri europene, cauză în care răspunderea penală pentru faptele imputate este deja prescrisă, situaţie la care s-a ajuns, cum altfel, din cauza duratei exagerate a proceselor şi a volumului imposibil de gestionat de către judecători.

Un avertisment

Sfârșitul dramatic al Georgetei Ciungan nu este, așadar, doar o tragedie personală, ci un avertisment dureros. În spatele ușilor închise și al dosarelor voluminoase, stau oameni care își împing limitele până la capătul puterilor, oameni supuși presiunilor de tot felul, oameni de care depind libertatea şi drepturile justiţiabililor.

În plin scandal electoral, moartea unui judecător nu a generat dezbateri, proteste ori reproşuri, fiind mai degrabă trecută la rubrica „fapte diverse”. După câteva zile, lucrurile au revenit la aceeași apăsătoare „normalitate”...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Interesant
Respectată,de cine!?
Postat 20 Mai 2025, 09:48 de mechanic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5188 RON
  • 1 EUR = 5.0848 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON
OSZAR »