Contrar declarațiilor făcute de președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, cum că opinia majoritară în partid este de a intra în opoziție, ceea ce ar însemna ca România să aibă un guvern slab, cei doi parlamentari social-democrați din Bihor consideră că PSD trebuie să-și asume participarea la guvernare alături de celelalte partide pro-europene.
Liderul organizației județene, senatorul Aurel Mohan, consideră implicarea PSD drept „corectă”, deputata Corina Ene avertizând că în caz contrar va avea de suferit atât țara, cât și partidul.
„Este corect”
„În Consiliul Politic Național de acum câteva zile s-a dat un mandat în alb domnului președinte interimar Sorin Grindeanu să discute cu președintele nou ales al României și cu partidele pro-europene despre ce urmează, dar cea mai mare parte a colegilor au spus că este corect să participăm la guvernare, având în vedere dificultățile prin care trecem și faptul că este nevoie de orice specialist și de orice bună intenție”, a declarat BIHOREANULUI, joi, președintele PSD Bihor, senatorul Aurel Mohan (foto).
Acesta a subliniat că inclusiv el a votat în ședința de acum două zile a conducerii PSD pentru ca partidul să participe la guvernare împreună cu PNL, UDMR, USR și grupul minorităților naționale. „Asumat și responsabil, sunt pentru participarea la guvernare”, a spus liderul organizației județene.
„Pentru România”
Celălalt parlamentar al PSD Bihor, deputata Corina Ene (foto), s-a pronunțat încă din ziua ședinței Consiliului Național al partidului în același sens. „Eu nu cred că fuga este răspunsul. Nu cred că acum, când e greu, trebuie să plecăm. Cred că acum e momentul să rămânem. Nu pentru imagine. Ci pentru România! Și nu pentru interese de grup. Ci pentru viitorul acestui partid - în care unii au crescut, au muncit şi au pus suflet, pe care îl știm capabil de mult mai mult”, a scris Ene pe Facebook cu două zile în urmă.
În aceeași postare, deputata de Bihor a arătat că „România are nevoie de un PSD matur. De un PSD curajos. De un partid care nu susține reformele doar de pe margine, ci și le asumă în mijlocul furtunii”, întărind că „susținerea unui guvern minoritar, doar pentru a părea neutri, nu e o soluție”: „Va părea o eschivare! Va părea o fugă! Și nu ne va ierta nimeni pentru asta! Pentru că oamenii ne vor acuza că, atunci când trebuia să fim în față, am stat în umbră”.
De asemenea, Corina Ene a declarat BIHOREANULUI că, deși nu este membră a Consiliului Politic Național, a vorbit cu activiștii, cu simpatizanții partidului și cu ceilalți deputați, constatând la rându-i că „opinia majoritară în PSD este să fim la guvernare”.
Grindeanu, pe invers: „Unii ar vrea să ne folosească ca un sac de box”
Marți, după ce a fost desemnat prin votul colegilor să preia provizoriu conducerea partidului în urma demisiei lui Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu afirma că în interiorul formațiunii „opinia majoritară este de a avea opoziție constructivă”, dar că în cadrul Consiliului Politic Național colegii i-ar fi încredințat totuși un „mandat deschis la orice discuție” despre viitoarea guvernare.
Declarația lui Grindeanu a fost contestată de primarul Buzăului, Constantin Toma, care a susținut că nu a fost corect ceea ce a afirmat Grindeanu, tocmai fiindcă în ședința conducerii majoritatea membrilor Consiliului Politic s-au pronunțat, de fapt, pentru participarea la guvernare.
Joi, când în calitate de ministru al Transporturilor a vizitat șantierul Autostrăzii A7 Ploiești - Buzău, Sorin Grindeanu (foto) a afirmat, cu ambiguitate, că PSD „nu negociază nimic, fiindcă nu pretinde nimic”, dar că - deși „unii ar vrea să ne folosească ca pe un sac de box” - este deschis la discuții și ar fi dispus fie să participe la guvernare, fie să intre într-o „opoziție constructivă”, fie să facă „o opoziție totală”. El a indicat și „niște linii roșii” în funcție de care, spune el, PSD va lua o decizie.
„Împreună cu colegii mei o să stabilim aceste lucruri pe care nu le vom negocia. De exemplu, nu voi putea să negociez niciun fel de susținere dacă vor fi reduse investițiile către autoritățile locale, exclus așa ceva, eu cred că tot ce ține de PNDL, de Anghel Saligny, toate proiectele, trebuie să continue. De asemenea, nu voi negocia niciodată eventuale scăderi ale veniturilor românilor, sunt câteva linii roșii. V-am dat câteva exemple, indiferent că vom fi parte activă a guvernării sau vom susține un guvern sau vom fi în opoziție totală. Marți (n.r. - la ședința Consiliului Polici) am primit un mandat deschis la orice opțiuni, oricare din ele este pe masă, dar o spun încă o dată, PSD-ul nu fuge, dar nici nu vrem să fim tratați așa cum v-am spus de către unii care se vor aliați cu noi. Dacă vor să ne aibă ca parteneri în primul rând ar trebui să-și arate respectul, așa cum îl arătăm și noi”, a spus șeful interimar al PSD.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.