S-au confiscat peste 210 metri cubi de lemne fără acte, în Bihor, în urma unor controale efectuate de Poliție și Garda Forestieră la depozite și transportatori. Amenzile primite de cei prinși că „jonglează” cu lemnul furat din pădurile județului depășesc 50.000 lei.
Potrivit unui comunicat al Poliţiei Bihor transmis joi, acţiunile poliţiştilor de la Serviciul de Ordine Publică - Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, desfăşurate împreună cu comisarii Gărzii Forestiere Bihor, au vizat prevenirea şi combaterea delictelor silvice şi s-au derulat în perioada 19-21 mai.
Concret, în zilele de 19 şi 20 mai, echipele de control au acţionat în zona Marghita, unde au descoperit că, în ultimele șase luni, 13 transportatori au circulat cu aproape 130 metri cubi de lemn fără documente legale. Firmele au primit în total 19 amenzi, însumând 37.000 lei, iar valoarea lemnului transportat ilegal, de peste 33.600 lei, a fost confiscată.
Miercuri, poliţiştii şi comisarii Gărzii Forestiere au verificat depozite de material lemnos, descoperind că unele firme, amendate și anul trecut pentru aceleași ilegalități, continuă nestingherite cu ciubucăreala. Într-un depozit din Tileagd, de pildă, poliţiştii au găsit 40 mc lemne de foc din specia gorun, doar pe hârtie. Societatea a primit acum o amendă de 10.000 lei, iar valoarea lemnului „virtual” - 11.200 lei - a fost confiscată valoric.
Tot în Tileagd, o altă societate comercială a fost sancționată cu 5.000 lei, după ce polițiștii au constatat că avea în depozit peste 28 mc de resturi de lemn (gorun), nedeclarate scriptic, lemnul fiind confiscat pe loc.
O situație similară a fost depistată și la o firmă din Săcueni, unde echipajele de control au constatat lipsa a 12,5 mc de lemne de foc din specia gârniță din depozit. Compania a fost sancționată cu 5.000 lei, iar valoarea lemnului dispărut – 3.725 lei - a fost confiscată.
Conform Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, actualizată prin OUG nr. 119/2021, deținerea, transportul, depozitarea sau prelucrarea materialului lemnos fără documente legale de proveniență constituie contravenții silvice și se sancționează cu amenzi între 3.000 lei şi 50.000 lei plus confiscarea materialului lemnos în cauză
Este important de menționat că, în cazul în care volumul materialului lemnos deținut sau transportat fără documente legale depășește 10 mc, fapta poate constitui infracțiune și se pedepsește conform Codului silvic. Concret, firmele care au în depozite diferențe mari (mai mult de 20%, dar nu mai puțin de 10 mc) între cantitatea reală și cea declarată oficial în sistemul electronic riscă de la 1 până la 5 ani de închisoare sau amendă penală și interdicția de a mai face afaceri cu lemn.
În cazul transportului fără acte, pedepsele sunt și mai dure: de la 6 luni până la 1 an pentru cantități între 5 și 10 metri cubi, de la 1 la 3 ani dacă volumul e între 10 și 20 metri cubi, iar de la 2 la 7 ani dacă depășește 20 metri cubi. În toate aceste cazuri, lemnul și camionul folosit sunt confiscate obligatoriu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.